5 Soruda Akustik Uzmanlığı

Akustik Uzmanı Nedir ve Nasıl Olunur?

Akustik Uzmanlığı, D1-Temel Bina Akustiği ile D2-Bina Akustiği Ölçümleri konularında düzenlenen eğitimleri en az %70 başarı ile tamamlayan kişilere verilen bir unvandır. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan kişiler Akustik Uzmanı sertifikası alırlar ve bu sertifika ile Akustik Rapor ve Akustik Proje düzenleyebilir hale gelirler.

D1 ile D2’nin farkı nedir?

Akustik Proje hazırlayabilmek için D1 sertifikasına; bina akustik ölçümleri yaparak rapor düzenleyebilmek için ise ek olarak D2 sertifikasına sahip olmak gereklidir. Yalnızca A veya B sınıfı akustik performans hedefleyen yapılarda D2 sertifikasına sahip kişiler ölçüm yapabileceklerdir. Bunlar haricindeki ruhsata tabi olan yapılarda ölçüm şartı bulunmamaktadır.

Sadece D2 Alınabilir mi?

Hayır, D2 Tipi Bina Akustiği Sertifikası programına katılabilmek için daha önce D1 tipi sertifika sahibi olmak zorunludur.

Kimler Akustik Uzmanı Sertifikası Alabilir?

Mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, elektrik ve elektronik mühendisi, fizik mühendisi ve akustik mühendisleri ile akustik alanında tezli yüksek lisans veya doktora yapmış olan kişiler akustik rapor vermeye uygun sertifika alabilirler.

Doktora veya Yüksek Lisans Eğitimim Bina Akustiği ile İlgili. Yine de Eğitim Almak Zorunda Mıyım?

Hayır, sertifika programına devam şartı aranmaksızın programın sınavına girerek başarılı olmaları durumunda D1 sertifikası alınabilir.

Hangi Kurumlardan Eğitim Alabilirim?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan eğitim veren kuruluşların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Akustik Uzmanı Olduktan Sonra İsmim Bakanlık Tarafından Yayınlanır Mı?

Evet, D1 sertifikanızı aldıktan sonra isminiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlanır.

10 Soruda Akustik Proje ve Akustik Rapor sayfamıza göz atın