Süpürgelik, duvarların döşeme ile birleştiği noktalarda görünen kötü görünümü ortadan kaldırmak amacıyla uygulanır. Süpürgelik fiyatları, yapıldığı malzemeye göre değişiklik göstermektedir.
Duvarla döşemeyi birbirine bağlayarak temiz bir görüntü elde edilmesine yardımcı olur. Zeminde kaplama uygulaması sonrasında ortaya çıkan boşlukları kapatarak mekana iyi bir görünüm kazandırır. Yalnızca duvar ve zeminin birleştiği noktalarda değil tezgah üzeri tezgah ve duvar birleşimlerini kapatacak şekilde farklı alanlarda da kullanılırlar.
Farklı ölçülere ve kalınlıklara sahip olan süpürgelikler; ahşap ve alüminyum gibi çeşitli malzemelerden üretilen ve mekanların görünümüne olumlu katkılar sağlayan malzemelerdir.
Farklı kullanım alanlarına sahip olmakla birlikte çeşitli malzemelerden üretilen süpürgelik çeşitleri mevcuttur. Her mekan içerisinde tek tip süpürgelik kullanımı, mekan içerisindeki istenen estetik görünümü azaltacağı gibi her malzemenin farklı fonksiyonlara sahip her ortama uyum sağlamaması nedeniyle uygun olmayacaktır.
Kullanılan zemin malzemesine göre de süpürgelik seçimi önem kazanmaktadır. Örneğin Pvc zemin sistemleri ile alüminyum süpürgelik kullanımı daha uyumlu sonuçlar vermektedir. Ahşap parke ile birlikte beyaz lake süpürgeliklerin kullanımı yaygın olarak gözlemlenmektedir.
En önemli kriter dayanıklılık olmalıdır. Çeşitli malzemeler, sayısız renk ve modelde üretilen süpürgeliklerde öncelik, malzemenin kimyasallara karşı aşınmaya ve uygulanabilecek darbeye karşı dayanıklı olmasıdır.
Kolay çizilebilen, zor temizlenen süpürgelik profili ürünleri ekonomik olmayacağından, bu tür ürünleri tercih etmekten kaçınılmalıdır.
Uygulanılacak alanın estetik kaygısı da göz önüne alınmalıdır. Ofis alanları için alüminyum süpürgelik profilleri ön planda iken, konutlarda alüminyum süpürgeliklerin yanı sıra masif, laminat ve çeşitli dekoratif süpürgelikler ön plana çıkabilir.
Ticari alanlarda dolaşım daha fazla olacağı için çarpmaya bağlı aşınma ön planda olacaktır. Bu nedenle bu alanlarda daha dayanıklı ve daha az aşınan malzemeler seçilmeye dikkat edilmelidir.
Süpürgelik modelleri farklı yükseklik ve kalınlıkta üretilmektedir. Kullanılacak alanın özelliğine ve kişinin tercihine bağlı olarak ince ya da kalın süpürgelikler tercih edilerek uygulanabilir.
Süpürgeliklerde renk seçimi ise kullanım alanına, ihtiyaca ve kullanılan zemin malzemesine göre değişiklik gösterebilir.
Zemin ve duvar birleşiminde kullanılan süpürgeliklerin yanı sıra mutfaklarda ve tezgah kullanımının mevcut olduğu hacimlerde duvar ve tezgah arasındaki kötü görünümü ortadan kaldırmak amacıyla tezgah süpürgelikleri de kullanılmaktadır.
Tezgah üzerinde duvar ve tezgahın birleştiği noktalarda uygulanan süpürgelikler, tezgahtaki suyun duvar ile temasını keserek meydana gelecek bozulmaları önleyerek alana estetik bir görünüm kazandırır.
Ham mdf üzerine istenildiği şekilde desen verilerek veya çizgi çekilerek ve istenildiği renge boyanarak elde edilen süpürgeliklerdir.
Desen ve renk konusunda esnek olunduğu için mimari projelerde genel olarka çokça tercih edilmektedir.
Alüminyum esaslı köşe profilleridir. Alüminyum olması nedeniyle nem ve su ile temastan etkilenmemektedir. Darbelere karşı dayanıklıdır.
Epoksi, vinil, linolyum, parke zemin kaplamaları gibi çeşitli zemin kaplama malzemeleri ile birlikte kullanımı mümkündür. Alüminyum süpürgelik profillerini diğerlerinden ayıran özelliği, dayanıklılığı ve malzemenin kendine özgü eloksal kaplamalı* yüzeye sahip olmasıdır.
Alüminyum süpürgelikler otel, ev, ofis gibi çeşitli mekanlarda kullanılabilir. Alüminyum süpürgelikler farklı zemin döşemeleri ile birlikte kullanılabilirler. Metal süpürgelikler olarak da adlandırılırlar.
Alüminyum süpürgelikler, kanal yolu açılacak şekilde üretilerek mekan içerisindeki gereksiz kabloları (tv, telefon vb.) düzenler ve oluşan dağınık görüntüyü ortadan kaldırır.
Alüminyum malzemenin günümüzde kullanım alanının artması nedeniyle, malzemenin renklendirilmesi ihtiyacı ‘eloksal’ işlemi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Kimyasal bir işlemdir.
Dekorasyon ve doğrama işlerinde kullanılan alüminyum malzemenin ömrünü uzatmak için yapılır. Eloksal kaplama tabakası cam gibi saydam bir tabakadır ve malzemeyi aşınmaya karşı korur. Malzemeye metalik bir görünüm ekler.
Laminat parke, PVC gibi çeşitli zemin malzemeleri ile birlikte uygulanan, günümüzde konutlarda yaygın olarak kullanılan süpürgelik çeşididir. Diğer ürün çeşitleri gibi kablo kanalına sahip çeşitleri üretilerek, mekan içerisindeki çeşitli kabloları toplar ve oda içerisinde düzenli bir görünüm sağlar. Isı ve nemden kolayca etkilenebildikleri için rutubetli ortamlarda uygulanmamalı ve dış mekanlarda uygulama yapılmamasına dikkat edilmelidir. Bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Kimyasal yapıştırıcılardan ve temizlik ürünlerinden etkileneceği için bu tür malzemelerden uzak durulmalıdır. Fazla miktarda su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir.
Ham maddesi doğal ahşap olan süpürgeliklerdir. Doğal bir görüntüye sahiptir. Renk çeşitleri oldukça geniştir. Bozulmaya daha elverişli olduğundan günümüzde diğer süpürgelik çeşitlerine oranla daha az tercih edilmektedir.
Fotoğraflar
Yazılar