Paylaş

Portfolyo Nedir

Portfolyo Nedir

Mimari portfolyo, mimarlık ve iç mimarlık öğrencisinin ve profesyonel bir mimarın, çalışmalarını ve yeteneklerini işveren veya müşteriye aktarabilmesi amacıyla hazırlanan bir sunum kitapçığıdır. Staj ve iş başvuruları için de kullanılan mimari portfolyo, hazırlayan bireyin tasarıma bakış açısına göre şekillenir ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bireyler, kendilerine özgü çalışmaları içeren, özgün mimari portfolyo tasarımları oluşturmalıdır. Mimari portfolyoda asıl amaç yapılan işlerin, çalışmaların ve yeteneklerin sunulması olsa da, portfolyonun işveren ve müşteri tarafından değerlendirilmesi aşamasında bakılan şey, yalnızca gerçekleştirilen çalışmalar değil, bu çalışmaların sunumla beraber harmanlanıp, okuyucuya nasıl bir tasarım ile iletildiğidir.

Mimari portfolyo tasarımları hakkında fikir sahibi olabilmek adına, çeşitli dijital mimari portfolyo örnekleri incelenebilir. Ancak doğrudan örnek tasarımlar kopyalanmamalı, hazırlanacak mimari portfolyo bireye özgü olmalıdır.

Mimari Portfolyo Hazırlamak

En iyi projelerinizi seçin

Portfolyo, en profesyonel çalışmalarınızın yer alacağı bir sunum dosyası olmalıdır. Yapılan her projenin gerekli veya gereksiz bütün detayları ile birlikte eklenmesi, çok fazla sayfa sayısına sahip bir portfolyo ortaya çıkmasına sebep olur. Bu durumda, inceleyen kişi tarafından incelemenin fazla zaman alacağı düşüncesine kapılmasını ve bir ön yargı oluşmasını sağlar. Bu nedenle en güncel ve en profesyonel çalışmaları seçmek pozitif bir etki bırakmanın ilk koşuludur.

Portfolyo için seçilen projeler, sergilemek istediğiniz yetenekleri içeren çalışmalar olabilir. Benzer projelerin hepsini seçmek yerine, birbirinden farklı konseptlere sahip çalışmaları seçmek, farklı alanlarda çalışma deneyimleriniz olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra gerçekçi tasarımlara yer vermek, işverenin gözünde sektöre daha hazır olduğu izlenimi bırakır.

mimari portfolyo nedir
Kaynak: Unsplash

https://www.high-endrolex.com/46

Oluşturmak İstediğiniz Portfolyoya Ait En Uygun Temayı Seçin

Mimari portfolyoda tema seçimi ve sayfa düzeni, en önemli unsurların başında gelmektedir. Sayfa düzeni ve tasarımı, bireyin çalışmalarını doğru şekilde aktarabilmesinde yardımcı olur. Yoğun, karmaşık ve çok renkli bir sayfa düzeni, inceleyen kişinin dikkatini dağıtır. Bu nedenle projede vurgulanmak istenen ifadenin gözden kaçırılmasına sebep olur. Minimalist bir tema seçimi, dikkat dağınıklığının önüne geçmek ve projenin odak noktasını vurgulamak için daha uygundur. İlk göze çarpması ve dikkati öncelikli olarak üzerine çekmesi istenilen kısım, daha büyük puntolar ya da farklı renkler kullanılarak belirtilmelidir.

Sayfa Düzenine Özen Gösterin

Portfolyoda yer alacak projelerin bir düzeni olmalıdır. Portfolyoda yer alacak her proje için, oluşturulan sayfa düzeni korunmalıdır. Net okunabilen iki boyutlu çizimler tercih edilmeli, okunamayacak boyutta küçük diyagramlardan, uzun yazılardan kaçınılmalıdır. Projenin süreci, gelişim diyagramları, proje için önem arz eden analizler ve oluşturulan tasarımının son halini içeren bir düzen, projenin anlaşılması için uygundur. Ancak süreç içerisinde oluşturulan her grafik, analiz ya da sonuç ürünle ilişkili olmayan her unsur portfolyoya eklenmemelidir. Konu ile ilişkisi olmayan unsurlar, inceleyen kişinin portfolyoya olan ilgisini dağıtır.

Portfolyoda sayfa boyutu seçimi de önemlidir. Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir. A5 sayfa boyutu, görsellerin ve yazıların anlaşılması için küçük kalacağı gibi, A2 sayfa boyutu da taşınma ve incelenme açısından büyük olacaktır. Portfolyo tasarımında, standart olmayan farklı sayfa boyutları da tercih edilebilir. Yatay ya da dikey dikdörtgen sayfa biçimleri ve kare sayfa biçimi genel olarak tercih edilen farklı sayfa biçimleridir.

portfolyoda sayfa duzeni
Kaynak: Unsplash
portfolyo örnekleri
Kaynak: Unsplash

Görsel Kalitesine Dikkat Edin

Portfolyoda sunulacak projelere ait üç boyutlu görseller, inceleyen kişiye bireyin bu alandaki yeteneklerini de anlatacaktır. Bu nedenle, projeyi en iyi anlatan, görsel kalitesi yüksek üç boyutlu görseller seçilmelidir.

Projelere ait planlar, kesitler, görünüşler, yani iki boyutlu çizimler, net çizgilere sahip, gereksiz çizgilerden ve ölçülendirmelerden arındırılmış olmalıdır. Grafikler net ve anlaşılır olmalıdır.

Profesyonel mimarlık ofisleri için, tamamlanmış ve uygulanmış projelerde bir mimari fotoğrafçı tarafından profesyonel çekilmiş fotoğrafların kullanılması da önemlidir. Mimarlık öğrencileri ve mimar adayları için ise gereksiz detaylardan arındırılmış, mümkünse tripod kullanılarak çekilen, düzgün bir arka plana sahip fotoğraflar tercih edilmelidir.

portfolyo eskiz
Kaynak: Unsplash
ornek portfolyo
Kaynak: Unsplash

Portfolyonuzun Dijital ve Fiziksel Kopyalarını Oluşturun

Son dönemlerde, online görüşme ve toplantıların artış göstermesi ile birlikte, mimari portfolyoların dijital olarak gönderilmesi talep edilmektedir. Bu nedenle, indirilmesi ve incelenmesinin daha kolay olması için portfolyonuzu PDF formatında, maksimum 15 MB sahip olacak şekilde hazırlamanız avantaj sağlayacaktır. Büyük dosya boyutlarının, mail olarak iletilmesi çoğu zaman sorun çıkarır. İnceleyen kişinin dosyayı indirmesi aşamasından hızlı değerlendirebilmesi aşamasına kadar negatif izlenim bırakabilecek bir unsurdur.

ornek mimari cizim
Kaynak: Unsplash

Kaynaklar

[1]https://www.archisoup.com/architecture-portfolio-guide
[2]https://www.arch2o.com/tips-winning-architecture-portfolio/
[3]https://www.archdaily.com/780996/12-tips-on-making-an-architecture-portfolio