Parke, ahşap esaslı bir üründür ve zemin kaplama malzemesi olarak kullanılır. Boyutları ve uygulanma yöntemi olarak modüler bir malzemedir. Aynı veya birkaç farklı boyutta olan ürünler birleşerek zeminde bir bütün olarak desen oluştururlar
Seramik ise toprak esaslı bir malzemedir. Parkeye benzer şekilde, parçalar birleşerek bir bütün oluştururlar. Zemin veya duvar gibi yüzeylerin kaplanmasını sağlar. Silinebilir yüzeyler oluştururlar.
Parke ve seramikte görülen bu durum uygulanan yüzeylerdeki görünümde çeşitli geometrik desenler oluşmasına imkan sağlamaktadır.
Dikdörtgen şekline benzer boyutlara sahip malzemelerin 90 derece açıyla uygulanabilen döşeme şeklidir. Mekana dinamik bir görünüm sağlar.
Zemine uygulanacak desen görsel olarak bir yönlendirme algısı da oluşturur. Pencerelere, kapıya, manzaraya ya da yönlendirmek istenen yön varsa bu desen şekli kullanılabilir.
Paralelkenar şekline benzer boyutlara sahip malzemelerin 45 veya 60 derece açıyla bir araya gelmesiyle oluşur.
Döşenme şekline göre duvar zemin birleşimine paralel bir oluşur. Balık sırtı döşemeyle benzer bir şekilde mekana dinamik bir görünüm sağlar ancak oluşan desen daha sade görünümdedir. Yönlendirme için kullanılabilir.
Taş veya tuğla duvar örülmesinde kullanılan yönteme benzer şekilde birbirini takip eden iki sıradan oluşur. Birleşimden ortaya çıkan derzler şaşırtılarak bu desen ortaya çıkarılır.
Zemine parke kullanılarak oluşturuluyorsa uzun kenar pencereye dik bir açı oluşturmalıdır. Genleşme ve parkenin güneş ışığı ve sıcaklık nedeniyle zamanla deforme olması önlenmiş olur.
Bu desen tipi duvara uygulanacaksa dikey şekilde uygulanması durumunda mekanın yükseklik algısını artırır ve dinamik bir görünüm oluşturur. Sakin ve rahatlatıcı bir algı oluşması için yatay olarak oluşturabilirsiniz.
En çok bilinen döşeme şeklidir. Malzemenin tekrar etmesi ile ortaya çıkan desendir. Döşeme işlemi kolaydır.
Sade bir görünüm ortaya çıkar. Seramik malzeme döşenirken farklı renkler kullanarak daha canlı bir görünüm elde edebilirsiniz.
Belli bir sayıda ürün bir araya gelerek kare boyutta doku oluşturulur. Bu dokunun yatay ve dikey açıyla tekrar etmesiyle ortaya çıkar. Oluşturulan modül dengeli ve canlı bir görüntüye sahiptir.
Özgün ve ilgi çekici desenler oluşturulabilen bir döşeme şeklidir. Birçok farklı boyutlardaki ürünün bir araya gelerek bir doku oluşturur. Bu doku, döşenen yüzeyin tümünü kaplamasıyla oluşan desendir.
Birçok farklı modüler döşeme tipi vardır. Modüler döşeme şeklinde ise birçok farklı renk ve boyutta ürün ile özgün ve etkileyici bir desen oluşturulabilmektedir.
Seramik döşenmesinde derz, parke döşemesinde ise doku faktörleri de dikkate alınarak tasarımı zenginleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak farklı boyut ve şekillerde seramikler ile birçok farklı desenler de oluşturulabilir.
Seramik deseni oluştururken derz rengi seçimini seramik ile uyumlu olan farklı bir renk tonunda seçilmesi durumunda oluşturulan desen daha çok ortaya çıkacaktır.
Düz model seramik döşenirken boyutu küçük olan ürünler kullanılarak mutfak veya banyo gibi mekanlarda etkileyici bir görünüm sağlanabilir.
Duvarların doğrultularında sorunlar olması durumunda balık sırtı, macar döşeme gibi desenler veya düz, kesme taş döşeme tiplerinin diyagonal şekilde uygulanması bu durumun etkisini azaltacaktır.
Seramik ve parke geçişleri mekanlar arasında ise bu geçişin kapı altına denk getirilmesi birleşimin gizlenmesini sağlayacaktır. Mekanın içindeki bir alanda bu geçiş var ise buna dikkat edilmeli ve zemin kotları bu duruma uygun şekilde ayarlanmalıdır. Aksi taktirde kullanım durumunda sorunlar oluşabilmektedir.
Fotoğraflar
Yazılar