Paylaş

Parke Çeşitleri Nelerdir Laminant Parke ve Lamine Parke Nedir

Parke Çeşitleri Nelerdir Laminant Parke ve Lamine Parke Nedir

Parke, ahşap esaslı bir zemin kaplama malzemesidir. Birçok farklı renk ve doku seçenekleri bulunmaktadır. Bu nedenle günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.

Üretim süreci ve kullanılan malzemelerdeki farklılıklar nedeniyle üç çeşit parke tipi vardır. Bunlar masif parke, lamine parke ve laminant parke olarak adlandırılmaktadır. Dayanıklılık, kullanım süresi, onarım imkanı, fiyatı ve insan sağlığına etkisine göre tercih yapılabilir.

Parke Çeşitleri Nelerdir

Masif Parke Nedir

Sert ve dayanıklı yapıdaki ağaçlar kullanılır. Tek parçanın yüksek ısıyla işlenmesi sonucu oluşturulur. Yapısına müdahale yapılmadığı için kendi doğal özelliği ve görünümünü korur. Kalınlığı 16-22mm arasında değişmektedir. Üzerinde zıvana adı verilen kısım, parkelerin birbirine geçmesini sağlayarak montaj aşamasında kolaylık sağlar.

Masif Parke Nedir
Kaynak: Unsplash

Parke döşenmeden önce zeminin nem kontrolü yapılmalıdır. Zeminin nem oranı %20-30’ dan yüksek olmamalıdır. Bu değerler tercih edilen ürünlere göre değişkenlik gösterir. Nem kontrolü nem ölçer cihaz ile yapılır. Ayrıca zeminin temiz ve terazide olması gerekir. Aksi takdirde parkede hasar meydana gelebilir. Uygulama yapılmadan önce mekan uygun koşullar altına getirilerek parkeler yaklaşık 15 gün bekletilmelidir. Bu sayede parke ortam koşullarına alışır. Zemine ilk olarak astar uygulanır. Astar kuruduktan sonra özel tutkalı ile birlikte parke montajı yapılır. Montajdan belirli bir süre sonra sistre adı verilen zımparalama işlemi, sonrasında ise cilası yapılır. Sonrasında istenilen renkte boya ve cilası yapılabilir. Uygulaması uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmelidir.

https://www.high-endrolex.com/45

Masif parke, doğal olması nedeniyle gözenekli bir yapıya sahiptir ve nefes alma özelliği bulunmaktadır. Isı ve ses izolasyonu sağlar. Neme karşı hassastır. Belli bir süre kullanımdan sonra parke yüzeyinde oluşacak deformasyon, sistre adı verilen zımparalama işlemi ile birlikte giderilerek ilk günkü haline getirilebilir. Böylece uzun süre kullanımına imkan sağlar ancak tamirat gerektiren durumlarda, yapılacak tamirat nedeniyle görünümde farklılık olacaktır. Bu durumda tamirat için parkenin tümünün göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Tek parça ahşaptan üretilmesi, işlenmesi zor olması ve tamiratındaki zorluklardan dolayı maliyeti diğer parke türlerine göre fazladır.

Lamine Parke Nedir

Üç kat ahşap malzemenin yüksek ısı ve basınç altında sıkıştırılması ile üretilir. Alt katmanda kolay bulunabilen iğne yapraklı ağaçlar veya kontrplak kullanılır. “Kalınlığı 12 – 15 mm arasında değişen bu parke türü üç ahşap tabakasından oluşur” (Özdöl,2010). Üst katmanında doğal ahşap kullanılması nedeniyle masif parke ile benzer bir şekilde gözenekli bir yapısı vardır ve nefes alma özelliğine sahiptir.

Kaynak: Unsplash

Masif parke ile benzer şekilde, montaj yapılacak zeminin nem seviyesi %15-25 aralığında olmalıdır. Zemine şilte kaplanır. Duvarlar ile parkenin arasına genleşme payı verilir ve zıvana adı verilen kısımlar sayesinde parkeler birbirine geçirilerek montajı yapılır. Bu uygulama biçimi yüzer sistem olarak adlandırılır. Yapıştırıcı ile uygulanan ürünler de bulunmaktadır. Lamine parke cilalanmış şekilde üretilir.

Masif parkeye ile benzer üst katmanı olması nedeniyle gözenekli bir yapıya sahiptir ve nefes alma özelliği bulunmaktadır. Parke yüzeyindeki deformasyon sistre işlemi ile giderilebilir. Onarım gerektiren durumlarda kısa süre ve az maliyetle onarım yapılabilir. Maliyet olarak masif parkeye göre işlenmesi kolay ve üretim kolaylığı nedeniyle daha uygundur.

Laminant Parke Nedir

Ağaç yan ürünlerinin veya talaş gibi malzemelerin yüksek basınç altında özel tutkallar ile preslenmesi ile parke levhası oluşturulur. Bu levha üzerinde istenilen renk ve modelin basıldığı kağıda, emprenye olarak adlandırılan reçine emdirme işlemi yapılır. Üzerine çizilme ve darbelere karşı koruma sağlamak amacıyla selülozik esaslı film tabaka kaplanır. Parkenin alt kısmında rutubete karşı dayanıklı olmasını ve şeklini korumasını sağlayan melanin kaplama uygulanır.

Geçmeli sistem sayesinde kolay bir şekilde uygulanabilir. Lamine parke ile benzer biçimde yüzer sistem kullanılarak uygulanır. Yapıştırma sistem uygulanan ürünler de bulunabilir. Laminat parke diğer çeşitlere göre çizilme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Fiyatı diğer ürünlere göre daha uygundur. Boya ve cila gerektirmez. Neme karşı dayanıklıdır. Ancak doğal bir malzeme değildir. Üretiminde kullanılan malzemelerin miktarına göre sağlık açısından sakıncalı olabilir. Hava geçirgenlik özelliği yoktur. Hasar oluşması durumunda ilgili bölümün tamiratı yapılamadığı için parçanın değiştirilmesi gerekir.

Parke Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

Parke seçimi yaparken mekanda bulunan mobilyaların rengine, dokusuna, duvarların rengine göre doku ve renk seçilebilir.

Doğal malzeme içeren ürün istenmesi durumunda, lamine veya masif parke tercih edilmelidir. Masif parke maliyeti yüksektir. Tamiratı zor ve uzmanlık gerektirir. Uzun ömürlüdür ancak nem dayanımı düşüktür. Renk değişiklikleri yapılabilir.

Kaynak: Unsplash

Lamine parke maliyet açısından masif parkeye göre daha uygundur. Tamiratı daha kolaydır.

Laminat parkede renk ve doku baskı alındığı için seçenek daha fazladır. Neme dayanıklıdır. Doğal ürün değildir ve kullanılan malzemeler nedeniyle sağlık açısından sakıncalı olabilir.

Kaynaklar

[1]-https://ugurluelparke.com/kategori-detay.php?id=2

[2]-https://ugurluelparke.com/kategori-detay.php?id=1

[3]-https://www.burakparke.net/lamine-parke-nedir-853.html

[4]-Özdöl,G., 2010, Masif Ahşap Parkelerin Boyutsal Kararlılığının Araştırılması