Karavan Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Karavan fiyatları karavananın içinde uygulanan tasarıma ve bu tasarımı oluşturan ürünlerin fiyatlarına göre değişiklik göstermektedir. Satılık karavanların fiyatları yapılan tasarıma oranla çok yüksek fiyatlara ulaşabilmektir. Bu sebeple satılık karavan yerine kiralık karavan tercih edilebilir.

Farkında olmasak da evlerimizin çok az bir bölümünü sürekli olarak kullanırız. Kullanmaya çok sık ihtiyaç duymadığımız alanlar tanımlanamayan alanlardır. Bu tarz tanımlanamayan alanlar içermeyen karavanlar, insanların günlük yaşamlarında ihtiyaç duyduğu her fonksiyonu istedikleri yere götürebilmelerini sağlar. 

Günümüzde ise karavanlar sadece gezginlere değil, çıkan ilk fırsatta yollara düşen tüm doğaseverlere hitap etmektedir. Karavan fiyatları karavanın için barındırdığı iklimlendirme, enerji sistemi gibi mekanik unsurlara ve içinde bulunun ürünlerin çeşitlilik ve kalitesine göre farklılık göstermektedir.

İlk karavan 1880 yılında İngiltere Kraliyet Donanması cerrahı William Gordon Stables tarafından yaptırılmıştır. İçerisinde kitaplık, ocak, hobi köşesi gibi alanlar bulunan ve yaz tatillerinde kullanılan bu karavan maun panellerden üretilmiştir. 1970’lerde popüler olan gezgin yaşam biçimi sayesinde karavan kullanımı yaygınlaşmıştır.

Karavan tasarımını etkileyen en önemli şey, karavanın tam zamanlı olarak kullanılıp kullanılmayacağı ve içerisinde kaç kişinin yaşayacağıdır. Eğer karavan dışında bir eviniz olmayacaksa daha kompakt çözümler ele alınmalıdır. Karavanlar genellikle minimum ölçülerde; mutfak, yatak, duş, tuvalet ve oturma alanı içerir.

Bu fonksiyonların birbirine dönüştürülebildiği veya katlanıp az yer kapladığı seçenekler mevcuttur. Karavanda tuvalete, duşa, lavaboya, çalışma alanına, mutfağa ihtiyaç duyulup duyulmayacağı her kullanıcıda farklılık gösterir.

Karavan Tasarımında İzlenecek Adımlar

Doğru minibüsü bulmak ilk adımdır. Eğer karavan yalnızca tatilde kullanılacaksa yılın geri kalanında park sorunu yaşatmayacak boyutlarda seçim yapılmalıdır.

Yeni yerler keşfetmek amaçlanıyorsa, karşılaşılan dar ve virajlı yollar büyük karavanlara uyumlu olmayacaktır. Minibüsü karavana çevirirken taşıt ağırlığını fazla artırmayan hafif ve işlevsel çözümler bulmak gerekir.

İkinci adım karavanın ses ve ısı yalıtımını sağlamaktır. Konfor odaklı tasarlanmayan minibüsler gürültülü araçlardır. Ses yalıtımı sağlamak için araç ağırlığını artırmayan ancak yeterli yalıtımı sağlayan ürünler seçilmelidir. 

Ses yalıtımı; duvarlara, zemine, tavana, kapılara, kaputun altına ve tekerlek kuyularına uygulanmalıdır. Mutfak eşyalarını ahşap, çöp kovalarını ve depolama kutuları kumaş malzemeden seçmek ve eşyaları sabitlemek araç hareket halindeyken oluşacak sesi engelleyecektir.

Soğuk havalarda veya yemek hazırlarken oluşabilecek nem ve yoğuşma sorunu çok rahatsız edici olabilir. Çift yönlü hava akışı sağlaması için tavana veya pencereye yerleştirilen fanlar ile yaz kış fark etmeden konforlu seyahat sağlanabilir.

Üçüncü adım elektrik ihtiyacını çözmektir. Tavana yerleştirilen bir güneş paneliyle elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Kullanılan elektrikli ürünlerin sayısı azaltılmalı ve gerçekten şart olmayan ürünlere yer verilmemelidir. Buzdolabı, havalandırma, ısıtıcı, aydınlatma ürünleri, prizler ve anahtarlar için elektrik planı oluşturulmalıdır.

Dördüncü adım istenilen fonksiyonlara göre karavanın iç dizaynını oluşturmaktır. En çok yer kaplayan ürün olan yatak sabit veya katlanarak kullanılabilir.

Sabit yataklar altında depolama alanı sağladığı için uzun süre karavanda kalanlar için; katlanabilir yataklar ise günün çok az bir kısmını yatakta geçirenler için idealdir.

Katlanabilen yatağın kurulumunun kolay olmasına dikkat edilmelidir. Sabit yataklarda ise depolama alanını fazla yükseltmek tavan yatak yüksekliğini azaltacağı için konforu düşürecektir.

Karavanın düzenli kalması gün içerisinde kullanıcıya daha çok alan sağlar. Birbiri yerine kullanılabilecek elemanlar, araç içinde kullanıcıya daha geniş alan kalmasını sağlar. Piston menteşeli dolap kapakları tezgah veya masa olarak, bir sedirin içi kirli sepeti, buzdolabı veya portatif bir tuvalet olarak kullanılabilir. Sürücü koltuklarının döndürülerek oturma alanına hizmet etmesi yer kazandırır.

Son adım ise gıda depolama, mutfak, tuvalet ve duş çözümleridir. Karavanda kişi başına günlük su tüketimi; 15 litre duş, 5 litre el yüz ve diş yıkama ve 10 litre yiyecek ve bulaşık yıkama ile ortalama 30 litredir. 

Temiz su depolarının paslanmaz malzemeden seçilmesi gerekir. Tuvalet ve duş için ayrı bir alan tasarlanabilir veya portatif tuvalet tercih edilebilir. 

Gıda depolama için portatif buzdolabı veya kamp soğutucusu tercih edilebilir. Yemek pişirmek için propan tüpler, elektrikli ocaklar, portatif kamp fırını veya portatif kompakt ocaklar arasında seçim yapılabilir.

Kısacası karavan tasarımında, önceliklerin belirlendiği detaylı bir çalışma yapılmalıdır. Bu öncelikler belirlenirken; günlük yaşantıdaki alışkanlıklar bir kenara bırakılıp, kısıtlı bir alanda ve doğayla iç içe yaşamanın getirdiği farklılıklar göz önüne alınmalıdır. Karavanlar, minimal çözümlerden alınan maksimum verimin en güzel örneğidir.

mimarlık sayfamıza göz atın

KAYNAKLAR

Fotoğraflar

  • https://unsplash.com/ 

Yazılar

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Karavan
  • https://projects.sfchronicle.com/2018/vanlife-history/
  • https://www.gezenbilir.com/