Paylaş

Zemin Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Zemin Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Zemin Kaplama Çeşitleri mekanın kullanım amacına göre belirlenmesi gereken en önemli son katman ürünlerden birisidir. Tercih edilecek zemin kaplamasının; mekanın kullanım amacına göre; sertlik, yumuşaklık, silinebilir özellik, doğallık gibi çeşitli parametreler göz önüne alınarak seçilmesi gerekir.

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri Nedir?

Kimyasal bir reçine türü olan epoksi, kimyasal direncinin yüksek olması sebebiyle değişik yüzeylerde kullanıma uygundur. Likit olarak uygulanır ve kuruduktan sonra aşınmaya, neme, suya ve aside karşı dayanıklı bir zemin haline gelir. Kolay temizlenebilmesi, antibakteriyel olması ve geniş renk skalası tercih edilme sebebidir. Şeffaf , anti statik, portakal kabuğu gibi çeşitleri mevcuttur.

PVC Zemin Kaplama Çeşitleri Nedir?

Zemin Kaplama Çeşitleri arasında yer alan, PVC ile vinil aynı anlama gelmektedir. Etilen ve klordan hazırlanan, sentetik bir plastik türü olan PVC’nin ömrü 15-20 senedir. Vinil, homojen ve heterojen olmak üzere iki çeşitte, rulo ve karo olmak üzere iki biçimde üretilir. Esnek ve dayanıklı bir malzemedir. Zemin bozukluklarını yansıtma payı düşüktür. Sıvı geçirme oranı düşük olduğu için hijyeniktir. Hastanelerde, ofislerde, okullarda kullanımı yaygındır.

Kaynak: Unsplash

Homojen Vinil Nedir ?

Tek katmandan oluşan homojen vinilde renk skalası geniştir ancak tasarım katmanı olmadığı için desen verilemez. Homojen olması sayesinde aşınma gibi durumlarla karşılaşılmaz. Kullanımından 5-6 yıl sonra cila gerektirir.

Heterojen Vinil ?

En altta pvc köpük, ortada tasarımın bulunduğu desen tabakası ve üstte koruma katmanı bulunur. Koruma katmanı zamanla aşınabilir.

Lüks Vinil Karoları (LVT) Nedir ?

Karo levha olarak üretilen LVT şapsız veya düzgün zemine sahip olmayan alanlar için tercih edilir. Lüks vinil anlamına gelmektedir. Daha çok renk ve doku çeşidine sahiptir.

Linolyum Zemin Kaplama Çeşitleri Nedir?

Linolyumun eski bilinen adıyla muşamba, içerisinde, %96 oranında keten tohumu yağı, ağaç reçinesi, talaş unu, tekstil tabakası ve kireçtaşı gibi doğal ürünler, %4 oranında ise poliüretan gibi yapay malzeme bulunur. Doğal bir malzeme olması sebebiyle genellikle okullarda tercih edilir. 200cm genişliğinde rulo olarak üretilir. Nem ve ısıya dayanımı yoktur. Vinile kıyasla temizliği daha zordur ve daha sert bir malzemedir. Bu durum uygulanmasında zorluk yaratır. Süpürgelik aynı malzemeden dönülemez. Dönüşlerde alüminyum veya pvc kullanımı önerilir.

Kaynak: Unsplash

Parke Zemin Kaplama Çeşitleri Nedir?

Zemin Kaplama Çeşitleri arasında yer alan ahşap esaslı olan ürünler bu grubun altında listelenmiştir.

Laminant Parke Nedir ?

Laminant parkeler, dört katmanlı bir malzeme yapısına sahiptir. En alt katmanda denge kağıdı , ikinci katmanda MDF(orta yoğunluklu lif levha) veya HDF (yüksek yoğunluklu lif levha), üçüncü katmanda yüksek çözünürlüklü parke fotoğrafı ve son katmanda cila tabakası bulunur. Baskı çeşidi çok olduğu için istenilen deseni ve rengi bulmak kolaydır ancak suni bir görünüme sahiptir. Olası çizilme, kırılma durumunda yenilenmesi gerekir, tamiri mümkün değildir.  

Lamine Parke Nedir ?

Laminat parkenin aksine, lamine parkenin katmanları doğal malzemelerden oluşur ve sağlıklıdır. Lamine parkeler aşınmaya karşı yüksek dayanım göstermese de onarılması mümkündür. Gözenekli yapısı sayesinde nefes alır.

Masif Parke Nedir ?

Masif parke ahşabın yapısına müdahalede bulunmadan yalnızca biçimlendirilerek oluşturulur. Uzun ömürlü, doğal, sağlıklı ve estetik bir malzemedir. Defalarca cilalansa bile görünümünü kaybetmez. Doğal olduğu için kullanımında özenli olmak gerekir.

Kaynak: Unsplash

Kauçuk Zemin Kaplama Çeşitleri Nedir?

Kauçuk hamuru, dolgu maddesi ve pigment kullanılarak üretilen bu zemin kaplama malzemesi; açık hava şartlarına elverişli olması sebebiyle dış mekanda kullanıma uygundur. Aşınma dayanımı yüksek, kimyasal maddelere ve suya dayanıklı, ses yalıtımına yardımcı bir malzemedir. Parklar, yürüyüş parkurları, tenis sahaları, spor salonları, garajlarda kullanımı yaygındır. Kir tutmayan hijyenik yapısı sayesinde kreşlerde ve okul bahçelerinde tercih edilebilir.

Poliüretan Zemin Kaplama Çeşitleri Nedir?

Sağlam ve esnek bir malzeme olan poliüretan, beton ve çelik yüzeylere uygulanabilmesi ve aşınma direncinin yüksek olmasıyla otopark, spor salonu, market, alışveriş merkezi ve hastanelerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Kauçuğa kıyasla daha kısa bir geçmişi bulunmasına rağmen dayanımı daha fazladır. Desen ve yönlendirici çizgiler verilebilir, istenilen renkte üretim yapılabilir. Kolay temizlenebilen ve bakım ihtiyacı az olan bir malzemedir. Uygulandıktan sonra yerinden oynama ve yakma yapmaz. Ancak poliüretanın, toksik bir malzeme olduğu ve uzun süre maruz kalındığında kanserojen olduğu hakkında araştırmalar mevcuttur.

Karo Zemin Kaplama Çeşitleri Nedir?

Uzunluğu ve genişliği kalınlığından fazla olan düz yüzeyli parçalara karo denir. Karolar çeşitli malzemelerden oluşturulabilir. Dikey yüzeylere de uygulanabilir olması, yekpare görünüm istenen mekanlarda tercih edilmesini sağlar.

Kaynak: Unsplash

Seramik Karo Nedir ?

Seramik, kil kum ve diğer doğal malzemelerin karışımından oluşur. Diğer karolara oranla daha düşük sıcaklıkta fırınlandığı için kırılganlık oranı fazla olan seramik karoların sadece yüzeylerinde sır bulunur. Kırılmaları engellemek için uygulamada profesyonel bir çalışma yapılmalıdır. Renk seçeneği oldukça fazladır, istenilen renge ulaşmak mümkündür.

Porselen Karo Nedir ?

Porselen karodaki kilin kalitesi seramik karodakine kıyasla daha yüksektir. Bu sebeple su emme oranı seramik karoya oranla daha azdır. Çok yüksek sıcaklıkta fırınlanan porselen karoların dayanıklılığı da yüksektir. Bu sebeple dış mekanlarda kullanımı yaygındır. Aşınma oranının düşük olması ve suya dayanımı ile doğal taşlarla birçok açıdan benzerlik gösterir. Tüm gövdesinde sır bulunur, bu temizliğinin kolay olmasını sağlar.

Beton Silme Nedir ?

Var olan betonun, elmas partiküllü pedlerle zımparalanmasıyla yeni bir yüzey elde edilir. Bu yöntem uzun ömürlü, dayanıklı ve fonksiyonel bir çözüm sağlar. Yüzeyin matlık ve parlaklık düzeyini seçme imkanı bulunur. Uygulama esnasında; eski katman temizlenir, düz yüzey elde etmek için öğütme işlemi yapılır, silikat bazlı kür kullanılarak zemin beslenir ve son olarak pedler yardımıyla parlatma işlemi yapılır. İşlem sonunda sürdürülebilir bir yaklaşımla, yıpranma payı düşük ve sağlam bir malzeme elde edilir. Endüstriyel görünüm tercih edilen mekanlarda tercih edilmesinin yanı sıra marketler ve depolarda da kullanılır.

Kaynak: Unsplash

Mimari Akustik ile ilgili 10 Soruda Akustik Proje ve Akustik Rapor yazımıza göz atın !

Kaynaklar

1- https://www.epoksibaktim.com/epoksi-nedir-ve-cesitleri-nelerdir-cevabi-en-cok-merak-edilen-sorular/

2-https://www.insaatofis.com/laminat-parke-ve-lamine-parke.html

3- https://www.forbo.com/corporate/en-gl/

4- https://www.dunyaflor.com/kaucuk-zemin-kaplama

5- http://www.kaucuk-san.com/kaucuk-zemin-kaplama.html?gclid=EAIaIQobChMIgMbOluzB6AIVxIVaBR3LVQADEAAYAyAAEgKGTfD_BwE

6-http://www.detayyapi.com/tr/poliuretan-zemin-kaplamalari/

7- https://www.artzemin.com.tr/icerik/poliuretan-zemin-kaplama

8- http://www.zeminyenileme.com/zemin-kaplamada-yeni-tarz-porselen-karo/

9- https://v3.arkitera.com/g126-.html?year=&aID=2429

10- https://greenpolyurethane.wordpress.com/2015/01/20/dangers-of-polyurethane-in-schools-hospitals-industrial-floor-coatings/

11- http://alfaterrazzo.com.tr/beton-silim-nedir/